Placki ziemniaczane z dipem czosnkowym

4.5 (184 ocen)

Placki ziemniaczane na ostro

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 1/2-2 szklanki mąki
    2 średnie cebule
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
    Dip czosnkowy:
    1/2 szklanki śmietany 18%
    2-3 łyżki majonezu
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka musztardy
    2 łyżeczki soku z cytryny
    sól do smaku
    koperek (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane Dip

Placki ziemniaczane z dipem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki szoruję, obieram i ścieram na tarce jarzynowej o drobnych oczkach lub malakserem z tarczą ziemniaków.Odciskam nadmiar soku. Cebulę obieram i także ścieram na drobnej tarce. Mieszam z ziemniakami. dodaje sól, pieprz i po trochu mąki, by ciasto nie było za twarde. Mieszam dokładnie ciasto, rozgrzewam olej i smażę niewielkie porcje ciasta z obu stron na rumiano.
    Śmietanę, majonez i musztardę mieszam ze sobą, czosnek przepuszczam przez praskę, dodaję do sosu. Doprawiam solą i sokiem z cytryny. Koperek myję, osuszam i siekam.
    Na talerzu kładę kilka placków, dip nakładam po między plackami. Po wierzchu posypuję posiekanym koperkiem i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować