Placki ziemniaczane z cuknią i szpinakiem

4.5 (173 ocen)

  • 20 min

Tradycyjne placki ziemniaczane wzbogacone o nowe dodatki

  • 20 min

Składniki:

  • 60 dag ziemniaków
    30 dag żółtej cukinii
    60 gram świeżego szpinaku
    0,5 cebuli
    2 ząbki czosnku
    1 jajko
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    sól i pieprz
    ketchup
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane z cuknią i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, a następnie ścieramy na wąskich oczkach. Żółtą cukinię dokładnie myjemy, wydrążamy środek, a pozostałą część, łącznie ze skórką ścieramy na tarce o tej samej wielkości co ziemniaki. Utartą cukinię odciskamy i dodajemy do ziemniaków. Szpinak myjemy, a następnie siekamy w większe kawałki – dodajemy do pozostałych warzyw.
  • 2. Obraną cebulkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy i przekładamy do miski, gdzie wbijamy jajko, dodajemy mąkę i składniki doprawiamy obficie pieprzem – całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy po obu stronach na rumiano cienkie placuszki. Gotowe placki ziemniaczano – cukiniowo – szpinakowe układamy na talerzu, posypujemy solą i podajemy z ketchupem.
  • 3. Oryginalny przepis na smaczne placki ziemniaczane z sezonowymi dodatkami – jeszcze lepsze niż tradycyjne!

Porady

Szpinak musi być świeży

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować