Placki ziemniaczane z cuknią i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy, a następnie ścieramy na wąskich oczkach. Żółtą cukinię dokładnie myjemy, wydrążamy środek, a pozostałą część, łącznie ze skórką ścieramy na tarce o tej samej wielkości co ziemniaki. Utartą cukinię odciskamy i dodajemy do ziemniaków. Szpinak myjemy, a następnie siekamy w większe kawałki – dodajemy do pozostałych warzyw.
2.Obraną cebulkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy i przekładamy do miski, gdzie wbijamy jajko, dodajemy mąkę i składniki doprawiamy obficie pieprzem – całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy po obu stronach na rumiano cienkie placuszki. Gotowe placki ziemniaczano – cukiniowo – szpinakowe układamy na talerzu, posypujemy solą i podajemy z ketchupem.
3.Oryginalny przepis na smaczne placki ziemniaczane z sezonowymi dodatkami – jeszcze lepsze niż tradycyjne!
Komentarze