Placki ziemniaczane z cukinią i boczkiem.

4.5 (200 ocen)

Wzbogacona wersja tradycyjnych placków i jak dla mnie o wiele smaczniejsza.

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
    1 średnia cukinia
    20 dag wędzonego boczku
    1 cebula
    2 jajka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    3 ząbki czosnku
    Łyżka soku z cyryny
    Sól, pieprz, tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane z cukinią i boczkiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, suszymy na ręczniku papierowym i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na chwile.
    Z cukinii wykrywamy miąższ i ścieramy cukinie na tarce o grubych oczkach (nie obieramy), dodajemy pokrojony w kostkę boczek i cebulkę, przeciśnięty czosnek oraz resztę składników i odciśnięte ziemniaki, doprawiamy solą, pieprzem i wyrabiamy. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy łyżka porcje i formujemy placki, smażymy na złoty kolor z obydwu stron na wolnym ogniu, wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz. Podajemy ze śmietaną lub jogurtem. Smaczne nie tylko na ciepło.

Porady

Placki smażymy na małej ilości tłuszczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować