BIGOS PIECZARKOWY ZE SZCZYPIORKIEM

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bigos prosty w przygotowaniu ale za to bardzo smaczny.

  • 60 min

Składniki:

  • • 80 dag kwaszonej kapusty
    • ½ kg ziemniaków
    • 2 cebule
    • 1 duża marchewka
    • 5-6 plastrów schabu bez kości
    • 30 dag pieczarek
    • 1 pęczek szczypiorku
    • 2 listki laurowe, sól, pieprz, olej, majeranek
    • 1 jajko, bułka tarta do panierowania

Bigos pieczarkowy ze szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, zalej posoloną wodą. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około 20 minut. Odcedź.
  • 2. Kapustę opłucz pod bieżącą wodą, osącz na sitku i mocno odciśnij, Ew. potnij na mniejsze kawałki. Cebule obierz i pokrój w piórka. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • 3. W garnku rozgrzej olej, lekko zrumień na nim cebulę. Dołóż kapustę, marchewkę i listki laurowe. Przypraw do smaku sola, pieprzem i majerankiem. Duś do miękkości na małym płomieniu (ok. 40 minut).
  • 4. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i razem z ziemniakami dodaj do kapusty na 10 minut przed końcem gotowania.
  • 5. Mięso dopraw do smaku solą i pieprzem, maczaj w rozkłóconym jajku i panieruj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju. Kapustę i kotlety rozłóż na talerzach. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.

Komentarze

Podobne przepisy