Bigos pieczarkowy ze szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, zalej posoloną wodą. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około 20 minut. Odcedź.
2.Kapustę opłucz pod bieżącą wodą, osącz na sitku i mocno odciśnij, Ew. potnij na mniejsze kawałki. Cebule obierz i pokrój w piórka. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
3.W garnku rozgrzej olej, lekko zrumień na nim cebulę. Dołóż kapustę, marchewkę i listki laurowe. Przypraw do smaku sola, pieprzem i majerankiem. Duś do miękkości na małym płomieniu (ok. 40 minut).
4.Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i razem z ziemniakami dodaj do kapusty na 10 minut przed końcem gotowania.
5.Mięso dopraw do smaku solą i pieprzem, maczaj w rozkłóconym jajku i panieruj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju. Kapustę i kotlety rozłóż na talerzach. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze