Placki ziemniaczane po mekksykańsku

0 (0 ocen)

Standard to placki ziemniaczane po węgiersku, a ja dziś proponuję po meksykańsku lub z kwaśną śmietaną 18%

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji:
    Placki:
    6 dużych ziemniaków
    1 duża cebula
    2 jajka
    4 łyżki mąki
    sól
    pieprz
    przyprawa do ziemniaków (1 łyżeczka)

    Sos:
    puszka kukurydzy
    puszka czerwonej fasoli
    pierś z kurczaka
    mała papryka
    1 cebula
    włoszczyzna paski
    sól i pieprz do smaku
    papryka ostra
    bazylia i oregano
    koncentrat pomidorowy

Placki ziemniaczane po mekksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ścierany na tarce o małych oczkach. Dodajemy startą cebulę i pozostałe składniki.
    Smażymy na rumiano.

    Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na oleju z cebulą, dodajemy włoszczyznę i wszystko razem chwilę dusimy, dodajemy resztę składników na końcu koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku.

    Placki polewamy sosem. Moja druga propozycja podania to z kwaśną śmietaną 18% (moje ulubione)

    SMACZNEGO

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy