Standard to placki ziemniaczane po węgiersku, a ja dziś proponuję po meksykańsku lub z kwaśną śmietaną 18%
Składniki:
Składniki na 6 porcji:
Placki:
6 dużych ziemniaków
1 duża cebula
2 jajka
4 łyżki mąki
sól
pieprz
przyprawa do ziemniaków (1 łyżeczka)
Sos:
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
pierś z kurczaka
mała papryka
1 cebula
włoszczyzna paski
sól i pieprz do smaku
papryka ostra
bazylia i oregano
koncentrat pomidorowy
Placki ziemniaczane po mekksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ścierany na tarce o małych oczkach. Dodajemy startą cebulę i pozostałe składniki.
Smażymy na rumiano.
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na oleju z cebulą, dodajemy włoszczyznę i wszystko razem chwilę dusimy, dodajemy resztę składników na końcu koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku.
Placki polewamy sosem. Moja druga propozycja podania to z kwaśną śmietaną 18% (moje ulubione)
Komentarze