Placki ziemniaczane po bieszczadzku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gdy jestem kilka razy do roku w Bieszczadach zawsze zamawiam sobie placka ziemniaczanego po bieszczadzku. Teraz postanowiłam odtworzyć ten smak i poczuć się jak w górach. Najlepszy jest gulasz pachnący lasem, pełen borowików i kawałków mięsa, w chrupiącym placku ziemniaczanym.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Placki ziemniaczane:
    1 kg ziemniaków
    2 łyżki mąki pszennej
    pieprz i sól
    2 jajka

    Gulasz:
    500 g mięsa z łopatki
    400 g małych borowików
    3 listki laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    cebula
    pieprz i sól
    2 łyżki mąki pszennej

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    papryka czerwona
    śmietana 18%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placki ziemniaczane po bieszczadzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę i przesmażamy w garnku na niewielkim ogniu, dodajemy cebulkę posiekaną oraz grzyby, ziele angielskie oraz listki, podlewamy wodą i całość dusimy do miękkości mięsa, na końcu mieszamy mąkę z wodą i zagęszczamy sos, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
  • smażenie placka 2. Ziemniaki ścieramy na małych oczkach dodajemy jajka, mąkę oraz przyprawy, mieszamy i smażymy placki na złoty kolor
  • placek ziemniaczany 3. Na talerzu układamy placka, następnie kładziemy łyżką gulasz mięsno grzybowy i przykrywamy drugim plackiem, kładziemy kleksa śmietany i posypujemy papryką czerwoną pokrojoną w kostkę
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mięso Prawdziwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować