......moja najnowsza wersja podania placków ziemniaczanych, powstała w wyniku inspiracji konkursem "graj w zielone".....zapewniam placki smakują bardzo dobrze!!!
Placki ziemniaczane na zielono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy placki ziemniaczane.
Ziemniaki i cebulę obieramy. Ścieramy je razem na tarce na grubych oczkach badz miksujemy blenderem. Dodajemy przecisniety przez praske czosnek oraz starty ser zółty.
Masę przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dodajemy roztrzepane jajko oraz mąkę. Dokladnie mieszamy. Mozemy dodac tez troszkę posiekanej natki, ale niekoniecznie.
Smażymy placki.
2.Do blendera/malaksera wkładamy niecały pęczek umytej i osuszonej natki (reszte odkladamy do dekoracji), odcedzony z puszki groszek (odkładamy kilka ziarenek groszku do dekoracji), wlewamy 4 łyżki oliwy oraz dosypujemy do smaku sól i pieprz. Miksujemy na papkę.
3.Powstanie zielone pesto - sos.
4.Usmażone placki układamy na posiekanej natce pietruszki i nakładamy na nie zielony sos, dekorujemy natka i groszkiem zielonym.
Komentarze