Placki ziemniaczane na ZIELONO

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

......moja najnowsza wersja podania placków ziemniaczanych, powstała w wyniku inspiracji konkursem "graj w zielone".....zapewniam placki smakują bardzo dobrze!!!

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - groszek zielony konserwowy: 1 puszka
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - oliwa z oliwek: 4 łyżki
    - sól i pieprz (do smaku): 6 szczypt
    - olej do smażenia: 0.75 szklanki
    - ziemniaki: 0.6 kilograma
    - ser żółty tarty: 0.25 szklanki
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek (ząbki): 1 ząbek
    - Jajko: 1 sztuka
    - mąka: 6 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane na zielono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowujemy placki ziemniaczane 1. Przygotowujemy placki ziemniaczane.
    Ziemniaki i cebulę obieramy. Ścieramy je razem na tarce na grubych oczkach badz miksujemy blenderem. Dodajemy przecisniety przez praske czosnek oraz starty ser zółty.
    Masę przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dodajemy roztrzepane jajko oraz mąkę. Dokladnie mieszamy. Mozemy dodac tez troszkę posiekanej natki, ale niekoniecznie.
    Smażymy placki.
  • przygotowujemy zielony sos. 2. Do blendera/malaksera wkładamy niecały pęczek umytej i osuszonej natki (reszte odkladamy do dekoracji), odcedzony z puszki groszek (odkładamy kilka ziarenek groszku do dekoracji), wlewamy 4 łyżki oliwy oraz dosypujemy do smaku sól i pieprz. Miksujemy na papkę.
  • zielony sos 3. Powstanie zielone pesto - sos.
  • placki ziemniaczane na zielono 4. Usmażone placki układamy na posiekanej natce pietruszki i nakładamy na nie zielony sos, dekorujemy natka i groszkiem zielonym.
  • placki na zielono 5. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Natka pietruszki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować