Placki Ziemniaczane z kiełbasą i boczkiem

1 (1 ocen)

Pyszne placki ziemniaczane z dodatkami na które raz na jakiś czas można sobie pozwolić ;)

Składniki:

  • Na około 10-12 placków potrzebujemy:
    4-5 średnich kartofli startych na tarce na małych oczkach
    pół laski kiełbasy dobrze uwędzonej ( ja kupuje zawsze wiejską tradycyjną )
    kawałek boczku około 10-15 dkg
    dupka średniej cebuli
    1 jajko
    2-3 łyżki maki pszennej
    sól i pieprz do smaku
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z kiełbasą i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przesmażenia naszej kiełbaski z boczkiem, ale nie wysmażamy ich na skwarki, wytapiamy z nich po prostu zbędny tłuszcz. Następnie obieramy i ścieramy ziemniaki na najdrobniejszych oczkach, dodajemy jajko, mąkę, przestudzona kiełbaskę z boczkiem bez tłuszczu który się z nich wytopił, solimy i pieprzymy do smaku. Można dodać jeszcze odrobinę posiekanej natki pietruszki. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Placki ziemniaczane z kiełbasą i jajkiem

To może cię zainteresować