Placki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 40 min

nie zawsze muszą być tylko ziemniaczane

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    80 g cienkiej kiełbasy
    1 mała papryka
    1/2 cukinii
    1 cebula czerwona
    1 jajko
    90 g mąki
    sól, pieprz, oliwa (opcjonalnie curry)

Placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażymy z obu stron 1. Paprykę i cukinię umyć i osuszyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, cebulę obrać. Wszystkie warzywa i kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać, umyć a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Po starciu odsączyć je z nadmiaru wody, wbić jajko, dodać mąkę, sól i pieprz.(można tez dodać pół łyżeczki curry). Wymieszać wszystko, następnie do masy ziemniaczanej dołożyć warzywa i kiełbasę. Jeszcze raz wymieszać dokładnie.
    Rozgrzać patelnię i na małej ilości oliwy nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać ze śmietaną lub keczupem.

Komentarze

Podobne przepisy