Placki ziemniaczane

5 (159 ocen)

Pyszne i szybkie do przyrządzenia tradycyjne placki z tartych ziemniaków, możemy je podawać z różnymi sosami, kwaśną śmietaną lub posypane cukrem.

Składniki:

  • 500 gram ziemniaków

    1 jajko

    1 cebula

    2 łyżki mąki pszennej

    sól

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odcedzamy na sicie. Przekładamy do miski, dodajemy mąkę, jajko oraz odrobinę soli, mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.

Porady

Można podawać posypane cukrem, ze śmietaną lub z dowolną surówką i sosem gulaszowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować