placki z ziemniaków i marchewki

4.48 (178 ocen)

  • 30 min

Takie placuszki to smaczna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych. Są chrupiące i mają piękny złoty kolor. Lubimy wyraźne w smaku placki, dlatego doprawiłam je dużą ilością czosnku, pieprzu i kolendry a podałam z sosem czosnkowym. Do tego surówka i mamy pyszny piątkowy obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 duże marchewki
    3 jajka
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    pieprz
    sól
    tłuczona kolendra
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (178 ocen)

Placki z ziemniaków i marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i marchewki obrać, opłukać. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach na wiórki (nie na papkę jak do zwykłych placków), marchewkę zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Ziemniaki i marchewkę porządnie odcisnąć. Dodać jajka, cebulę, czosnek i przyprawy. Kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoto, nie za szybko, żeby w środku nie był surowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować