Placki z twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy
i ścieramy na tarce. Białą
część pora przekrawamy na
pół, oczyszczamy, dokładnie
myjemy i kroimy na drobne
kawałki.
2.Starte ziemniaki mieszamy
z porem. Wbijamy jajka, wsypujemy
mąkę, dodajemy sól
i pieprz i dokładnie mieszamy,
aż powstanie jednolita masa.
Rozgrzewamy olej na patelni
i łyżką nakładamy porcje masy ziemniaczanej. Placki smażymy
z obu stron na jasnozłoty
kolor.
3.Twarożek wykładamy na
głęboki talerz lub do miseczki,
rozdrabniamy widelcem i mieszamy
ze śmietaną. Pomidora
myjemy, kroimy w drobną kostkę,
dodajemy do twarożku.
Przyprawiamy do smaku solą
i pieprzem. Twarożek podajemy
do gorących placków.
Komentarze