Takie placki to świetny pomysł na wykorzystanie pozostałej z obiadu kaszy pęczak. Podane z sosem pomidorowym i ogórkiem stanowią bardzo sycący bezmięsny obiad.
Placki z pęczaku z papryką i sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PLACKI: Kaszę pęczak gotujemy wg przepisu na opakowaniu i studzimy. Paprykę, seler naciowy i cebulę kroimy w drobną kostkę.
2.Cebulę szklimy na oleju i studzimy. Do miski przekładamy warzywa i mieszamy.
3.Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do połączenia.
4.Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy po łyżce ciasta i smażymy rumiane z obu stron placuszki.
5.SOS: Na patelni szklimy cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy ją pomidorami z puszki i dodajemy koncentrat. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut aż pomidory zaczną się rozpadać i większość wody wyparuje, a sos zrobi się gęsty. W między czasie sos doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem, cukrem oraz dodajemy oregano.
6.Placuszki podajemy z sosem pomidorowym i ogórkiem konserwowym (lub kiszonym).
Życzę smacznego :-)
Komentarze