Placki z młodej kapusty

4.5 (158 ocen)

  • 25 min

Niebanalne, zaskakujące a przede wszystkim pyszne! ;)

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:

    pół główki młodej kapusty
    1 cebula
    100 g żółtego sera
    4 łyżki mąki
    2 duże jajka
    pół łyżeczki soli
    1 duży ziemniak
    olej do smażenia

    Sos:

    200 g wędzonego boczku
    1 cebula
    400 ml śmietany 18%
    sól, pieprz i czosnek do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę bardzo drobno kroimy i gnieciemy, dodajemy startego na drobnej tarce surowego i obranego ziemniaka, żółty ser oraz cebulę.
    Dosypujemy mąkę, wbijamy jajka i doprawiamy.

    Całość dokładnie mieszamy łyżką.

    Na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek z cebulą. Po przesmażeniu odlewamy nadmiar tłuszczu na drugą patelnię i dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz startym ząbkiem czosnku.

    Na drugą patelnię dodajemy olej i smażymy placki (jedna łyżka masy) na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na papierowych ręcznikach.

    Podajemy z sosem i ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować