Placki z masą makową

0 (0 ocen)

Wigilijne smaki - mak w formie placków. Ciekawa odskocznia od tradycyjnej kutii, czy też makowca.

Składniki:

  • Masa:
    1 szklanka mąki pszennej
    3 szklanki płatków kukurydzianych
    400 g masy makowej
    4 jajka
    1 szklanka mleka lub wody
    3 łyżki cukru
    3 łyżeczki przyprawy do piernika

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki

Placki z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki z masą makową 1. W naczyniu wymieszać masę makową, jajka, mleko/wodę, cukier i przyprawę do piernika. Wsypać płatki kukurydziane.
  • Placki z masą makową 2. Dodać mąkę. Całość dokładnie wymieszać.
  • Placki z masą makową 3. Na patelni rozgrzać olej i nałożyć porcje przygotowanej masy.
  • Placki z masą makową 4. Smażyć na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 20 średniej wielkości placków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa makowa Płatki Przyprawa do piernika

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować