1 podwójny filet z kurczaka
400 g cukinii (waga już po oraniu i bez gniazda nasiennego)
1 nieduża cebula
2 jajka
10 łyżek mąki pszennej
4 łyżki majonezu
4 łyżki przyprawy do kurczaka
Placki z kurczaka i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta myjemy, oczyszczamy z wszelkich niedoskonałości i kroimy w kostkę, a następnie mieszamy z przyprawą do kurczaka i odstawiamy na ok. 30 minut, żeby mięso dobrze przeszło jej smakiem i aromatem. Obraną i oczyszczoną cukinię kroimy w drobną kostkę, cebulę drobno siekamy. Po upływie wyznaczonego czasu dodajemy do mięsa warzywa i wszystkie pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (ja smażę tego typu placki na oleju) i układamy łyżką małe porcje przygotowanej masy. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor.
Placki najlepiej smakują z wszelkimi orzeźwiającymi surówkami, a moim faworytem są pomidory skropione octem balsamicznym i oliwą z oliwek, posypane solą i pieprzem :-)
Komentarze