Placki z jagodami

5 (186 ocen)

  • 20 min

Na letnie śniadanie proponuję placki z jagodami, smakują świetnie na ciepło i na zimno, można je z powodzeniem zabrać na piknik.

  • 20 min

Składniki:

  • 2/3 szklanki jagód,
    2 szklanki maślanki,
    2 szklanki mąki,
    3 łyżki cukru,
    1 cukier waniliowy (16g),
    2 jajka,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 łyżki oleju,
    szczypta soli,
    cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki Naleśniki

Placki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki z jagodami 1. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy, sól, mieszamy.
  • Placki z jagodami 2. Do drugiej miski wbijamy jajka i chwilkę ubijamy z dodatkiem oleju. Do jajek dodajemy maślankę i dokładnie mieszamy.
  • Placki z jagodami 3. Mokre składniki wlewamy do suchych, wsypujemy jagody i dokładnie mieszamy.
  • Placki z jagodami 4. Placuszki smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanej patelni, najlepiej bez tłuszczu (na patelni teflonowej) lub na minimalnej ilości tłuszczu, na wolnym ogniu. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować