Placki z gzikiem.

4.5 (175 ocen)

  • 60 min

Kiedyś jadłem ziemniaki pieczone z gzikiem i pomyślałem czemu nie z plackami ziemniaczanymi ?

  • 60 min

Składniki:

  • Placki :
    1 kg ziemniaków
    1 cebula
    1 jajko
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka majeranku
    sól i pieprz do smaku
    olej do smażenia
    Gzik :
    20 dag sera białego półtłustego
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
    1 ząbek czosnku
    sól ,pieprz i gałka muszkatołowa
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z gzikiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masa na placki. 1. Ścieramy ziemniaki na drobnej tarce , odsączamy na durszlaku . Przekładamy do miseczki i ścieramy do masy ziemniaczanej cebulę .Dodajemy skrobię która pozostała po zlaniu płynu oraz jajko , mąkę , majeranek ,sól i pieprz . Dokładnie mieszamy i smażymy placuszki na rozgrzanym oleju .
  • Robimy Gzik . 2. Ser mieszamy ze śmietaną . Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku , posiekany szczypiorek oraz gałkę muszkatołową .Mieszamy . Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem .
  • Placuszki gotowe , smacznego. 3. Ciepłe placuszki wykładamy na talerz przekładając gzikiem .

Porady

Najlepsze placki można zrobić z mączystych ziemniaków które mają mało wody np. odmiana Satina . Jeżeli ktoś lubi może wcisnąć do masy ziemniaczanej ząbek czosnku aby zaostrzyć smak .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować