Placki z fasolką szparagową

4.5 (176 ocen)

Lekkie, smaczne placuszki, który mogą stanowić samodzielny posiłek - szczególnie przypadną do gustu wegetarianom. Można je podać również do pieczonych mięs i gulaszów.

Składniki:



  • 300g fasolki szparagowej,
    3 jajka,
    1,5 szklanki mąki,
    1,5 szklanki mleka,
    sól,
    pieprz,
    słodka papryka,
    olej do smażenia

Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Placki Dodatki

Placki z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki z fasolką szparagową 1. Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki i każdą kroimy na 3-4 kawałki. Gotujemy ją w osolonej wodzie około 15 minut aż zmięknie. Fasolę odcedzamy i studzimy. Oddzielamy białka od żółtek.
  • Placki z fasolką szparagową 2. Miksujemy żółtka, mleko i mąkę, dodajemy szczyptę soli, pieprzu i słodkiej papryki. Ciasto odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie białka ubijamy na sztywna pianę ze szczyptą soli.
  • Placki z fasolką szparagową 3. Pianę delikatnie mieszamy z ciastem, dodajemy ugotowaną fasolę i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki na rumiano z każdej strony. Życzę smacznego :)

Porady

1) Placki smażymy na minimalnej ilości tłuszczu. Po usmażeniu można je osączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. 2) Placki podajemy jako samodzielny posiłek np. z sosem pomidorowym, czosnkowym lub jako dodatek do sosów czy dań mięsnych. 3) Można użyć żółtej jak i zielonej fasolki szparagowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować