Placki z dyni

4.97 (197 ocen)

Muszę przyznać, że placki z dyni robiłam pierwszy raz. Byłam pewna, że będą dobre ale nie sądziłam, że aż tak. Znacznie lepsze od tych ziemniaczanych i od tych z cukinii. Od dziś to moje ulubione placki, polecam.

Składniki:


  • pół kg dyni ( waga już po obraniu)
    3 jajka
    2/3 szklanki mąki
    1 łyżka śmietany 18 %
    2 łyżki oliwy
    sól i pieprz do smaku
    szczypta kolendry mielonej i gałki muszkatołowej
    kawałek świezego imbiru
Wystaw ocenę:

4.97 (197 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki z dyni

Placki z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię należy pozbawić pestek i obrać ze skóry, następnie zetrzeć do miski na tarce o grubych oczkach. Do innego naczynia wbić jajka, dodać oliwę, sól, czarny pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej oraz kolendry mielonej, zetrzeć kawałek świeżego imbiru.

    Wszystko porządnie wymieszać. Następnie trzeba dodać mąkę oraz łyżkę śmietany, powtórnie wymieszać.

    Tak powstałe ciasto wlać do startej dyni, wymieszać i na rozgrzanym oleju smażyć placki z dwóch stron aż do zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować