Muszę przyznać, że placki z dyni robiłam pierwszy raz. Byłam pewna, że będą dobre ale nie sądziłam, że aż tak. Znacznie lepsze od tych ziemniaczanych i od tych z cukinii. Od dziś to moje ulubione placki, polecam.
Składniki:
pół kg dyni ( waga już po obraniu)
3 jajka
2/3 szklanki mąki
1 łyżka śmietany 18 %
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
szczypta kolendry mielonej i gałki muszkatołowej
kawałek świezego imbiru
1.Dynię należy pozbawić pestek i obrać ze skóry, następnie zetrzeć do miski na tarce o grubych oczkach. Do innego naczynia wbić jajka, dodać oliwę, sól, czarny pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej oraz kolendry mielonej, zetrzeć kawałek świeżego imbiru.
Wszystko porządnie wymieszać. Następnie trzeba dodać mąkę oraz łyżkę śmietany, powtórnie wymieszać.
Tak powstałe ciasto wlać do startej dyni, wymieszać i na rozgrzanym oleju smażyć placki z dwóch stron aż do zarumienienia.
Komentarze