Placki z Aleppo

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 1 osoby

Pomysł zanotowałam z telewizyjnego reportażu po Syrii . Nie do końca byłam pewna proporcji , bo były to tylko migawki z bazaru . Ale placki są tak proste ,że nie sposób by nie wyszły.

  • 5 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej + do podsypania
    ¼ szklanki roztopionego masła + 3 łyżki do smarowania
    ¼ szklanki wody
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z aleppo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę zmieszać z masłem, wodą i solą . Wyrobić na gładkie, sprężyste ciasto. Ciasto podzielić na 6 części. Każdy kawałek rozwałkować na placek wielkości śniadaniowego talerzyka ( podsypując mąką ).Rozgrzać patelnię . Smażyć na suchej patelni aż pokażą się ,, bąbelki „. Przewrócić na drugą stronę i dosmażyć . Bezpośrednio po zdjęciu placka z patelni smarować go z obu stron roztopionym masłem .

    Podawać ciepłe z kozim serem , smażonym mięsem baranim lub duszonymi warzywami .Można też podawać z serem na słodko .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować