Placki szkockie

5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Polecam tę przekąskę zamiast paluszków czy chipsów.

Składniki:

  • 2 szkl. płatków owsianych
    4 łyżki mąki
    5 łyżek startego żółtego sera
    6 łyżek mleka
    4 łyżki roztopionego masła
    3 łyżki śmietany 18-proc.
    po 1/2 łyżeczki soli i sody oczyszczonej
    przyprawą uniwersalna
    keczup
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki szkockie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki mieszamy z mąką, serem, solą, sodą i przyprawą uniwersalną. Wlewamy śmietanę, masło i mleko. Mieszamy.
  • 2. Z masy formujemy małe placki o grubości ok. 0,5 cm. Kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy, aż się zrumienią (ok. 20 minut) w temperaturze 180 °C. Podajemy z keczupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować