Placki po węgiersku

5 (177 ocen)

Bardzo smaczne i pożywne danie.

Składniki:

  • Placki ziemniaczane:
    10 niedużych ziemniaków
    jajko
    ok 1/3 szkl mąki
    sól, pieprz, majeranek
    1 mała cebula

    Gulasz:
    50 dag mięsa wieprzowego
    duża cebula
    3 ząbki czosnku
    3 plastry papryki marynowanej
    5 dużych pieczarek
    3 łyżki przyprawy do karkówki
    2 liście laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    papryka słodka i ostra
    sól, pieprz
    3 łyżki mąki

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane Gulasz

Placki po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Posypać przyprawą do karkówki. W dużym rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić mięso i smażyć do lekkiego zarumienienia. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć ok 5 minut. Następnie dodać pokrojone pieczarki i czosnek, smażyć jeszcze ok 10 minut. Po tym czasie mięso zalać ok 0,75ml wody, dodać pozostałe przyprawy i dusić do miękkości. Na ok 10 minut przed końcem duszenia dodać pokrojoną paprykę. Mąkę wymieszać z 1/3 szkl wody i stopniowo mieszając wlewać do gulaszu, tyle aby uzyskać pożądaną gęstość sosu.
  • 2. Placki ziemniaczane: Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce na małych oczkach. Dodać jajko, mąkę i przyprawy. Wymieszać. Smażyć duże placki.
  • 3. Gorące placki ułożyć na talerzu, polać gulaszem i złożyć. Podawać z ogórkiem kiszonym lub ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować