Placki po węgiersku

4.5 (153 ocen)

  • 3 godz. 30 min

Ulubiona potrawa mojego męża. Zawsze gdy jest jakaś mała uroczystość robię na obiad to danie.

  • 3 godz. 30 min

Składniki:

  • Na sos:
    40 dag łopatki wieprzowej
    pół czerwonej papryki
    cebula
    2 ząbki czosnku
    łyżeczka przecieru pomidorowego
    czubata łyżeczka mąki
    łyżka kwaśnej śmietany
    3 łyżki oleju
    sól, papryka w proszku, imbir, tymianek, pieprz, curry
    Na placki:
    7 średniej wielkości ziemniaków
    pół cebuli
    2 jajka
    przyprawa uniwersalna do potraw, pieprz, majeranek
    4 łyżki mąki
    olej do smażenia
    Dodatkowo:
    2 łyżki posiekanego koperku
    3 łyżki kwaśnej śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i posiekać. Na oleju w rondelku podsmażyć cebulę, czosnek i mięso. Przyprawić. Podlać wodą i dusić 1 godzinę. Paprykę pokroić w kostkę i dodać do sosu. Dusić do miękkości mięsa i papryki ok. 20 min. Dodać przecier pomidorowy. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody i wlać do sosu. Zamieszać i zagotować. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać sos. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, nadmiar wody odlać. Dodać jajka, przyprawy, cebulę pokrojoną w kostkę i mąkę. Wymieszać. Usmażyć kolejno 4 duże placki ziemniaczane (po 2 na porcję). Na talerzu ułożyć 1 placek, polać sosem z mięsem, przykryć drugim plackiem - również polać. Dodatkowo na wierzchu zrobić kleksy z kwaśnej śmietany i posypać koperkiem.

Porady

Można usmażyć małe placuszki, gdyż duże dłużej trzeba smażyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować