Placki po węgiersku

4.5 (143 ocen)

Placki po węgiersku pod palmą smakują szczególnie mojemu mężowi.

Składniki:

  • Składniki na placki ziemniaczane
    * 10 niedużych ziemniaków
    * 1 jajko
    * ok 1/3 szklanki mąki
    * sól, pieprz
    * majeranek (do smaku)
    * 1 mała cebula

    Składniki na gulasz
    * 50 dag mięsa wieprzowego
    * duża cebula
    * 3 ząbki czosnku
    * 3 plastry papryki marynowanej
    * 5 dużych pieczarek
    * 3 łyżki przyprawy do karkówki
    * 2 liście laurowe
    * 3 ziarenka ziela angielskiego
    * papryka słodka i ostra
    * sól, pieprz
    * 3 łyżki mąki
    * olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki po węgiersku 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Posypać przyprawą do karkówki. W dużym rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić mięso i smażyć do lekkiego zarumienienia. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć ok 5 minut. Następnie dodać pokrojone pieczarki i czosnek, smażyć jeszcze ok 10 minut. Po tym czasie mięso zalać ok 0,75ml wody, dodać pozostałe przyprawy i dusić do miękkości. Na ok 10 minut przed końcem duszenia dodać pokrojoną paprykę. Mąkę wymieszać z 1/3 szklanki wody i stopniowo mieszając wlewać do gulaszu, tyle aby uzyskać pożądaną gęstość sosu.

    Placki ziemniaczane: Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce na małych oczkach. Dodać jajko, mąkę i przyprawy. Wymieszać. Smażyć duże placki. Gorące placki ułożyć na talerzu, polać gulaszem i złożyć. Podawać z ogórkiem kiszonym lub ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować