Placki po cygańsku

4.5 (168 ocen)

  • 40 min

Typowa potrawa dla smakoszy ceniących sobie syty i obfity posiłek

  • 40 min

Składniki:

  • Placki:
    - 3 duże ziemniaki
    - po pół szkl. mąki pszennej i ziemniaczanej
    - jajko
    - sól, pieprz
    Farsz:
    - 40dag mięsa gulaszowego
    - 1 nieduża marchew
    - 1 duża papryka czerwona
    - 1 duża cebula
    - 1 kostka wołowa
    - papryka czerwona w proszku słodka i ostra
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy mąkę i jajko dokładnie mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Smażymy na rozgrzanej patelni placki o grubości ok. 0,5cm tak długo aż będą miały złoty kolor.
    Mięso kroimy w drobną kostkę i dusimy na małym ogniu. Marchew i paprykę kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Dodajemy do mięsa. Tak długo dusimy aż mięso stanie się kruche. Przed końcem duszenia dodajemy kostkę, paprykę i doprawiamy do smaku.
    Na talerzu wykładamy jeden placek na to gulasz i ponownie placek. I gotowe:-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso gulaszowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować