Placki po bieszczadzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obieramy i siekamy. Pieczarki osączamy i kroimy Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i wraz z ogórkami kroimy w kostkę.
2.Ziemniaki obieramy i myjemy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wbijamy
jajko, dodajemy połowę cebuli, 1/2 zmiażdżonego czosnku i mąkę. Mieszamy
i doprawiamy. Smażymy dość duże placki.
3.Mięso myjemy i kroimy w 1-cm kostkę. Podsmażamy. Dodajemy pozostałą cebulę, goździki, ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy 20 minut, podlewając wodą. Wsypujemy pieczarki, paprykę i ogórki. Po 5 minutach
dodajemy koncentrat i resztę czosnku. Doprawiamy. Podajemy z plac kami. Polewamy śmietaną.
Komentarze