Placki po bieszczadzku

4.49 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jadam je w Bieszczadach, gdy jadę wypocząć do zaprzyjaźnionej rodziny.

Składniki:

  • 50 dag wieprzowiny
    4 ząbki czosnku
    2 cebule
    papryka
    mały słoik marynowanych pieczarek
    2-3 ogórki kiszone
    koncentrat pomidorowy
    1 kg ziemniaków
    jajko
    3 goździki
    5 dag mąki pszennej
    2 łyżki śmietany
    3 ziarna ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    sól, pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki po bieszczadzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy i siekamy. Pieczarki osączamy i kroimy Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i wraz z ogórkami kroimy w kostkę.
  • 2. Ziemniaki obieramy i myjemy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wbijamy
    jajko, dodajemy połowę cebuli, 1/2 zmiażdżonego czosnku i mąkę. Mieszamy
    i doprawiamy. Smażymy dość duże placki.
  • 3. Mięso myjemy i kroimy w 1-cm kostkę. Podsmażamy. Dodajemy pozostałą cebulę, goździki, ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy 20 minut, podlewając wodą. Wsypujemy pieczarki, paprykę i ogórki. Po 5 minutach
    dodajemy koncentrat i resztę czosnku. Doprawiamy. Podajemy z plac kami. Polewamy śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować