Placki na ostro

0 (0 ocen)

Pyszne i pikantne - to coś dla smakoszy

Składniki:

  • PLACKI:
    1 kg ziemniaków
    1 cebula
    6 ząbków czosnku
    1 jajko
    pieprz ziołowy
    pieprz czarny
    szczypta pieprzu cayenne
    sól
    pęczek natki pietruszki

    SOS:
    1 kg pieczeni wieprzowej
    7 suszonych grzybów
    2 liście laurowe
    3 kulki ziela angielskiego
    1/2 papryczki chili
    4 ząbki czosnku
    1 cebula
    4 łyżki oleju
    łyżka mąki

Placki na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PLACKI:
    Ziemniaki i cebulę zetrzeć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy. Na końcu dodać jajko i posiekaną pietruszkę. Smażyć duże placki na rozgrzany oleju.
  • 2. SOS:
    Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pokrojony w kostkę czosnek i chili. Następnie dodać pokrojoną w plastry pieczeń i grzyby. Podlać wodą i dusić na małym ogniu przez co najmniej godzinę. Mięso wyciągnąć i pokroić w kostkę, a powstały sos zmiksować blenderem, dodać do niego mąki. Ponownie wlać na patelnię, wrzucić mięso, dodać liść laurowy i ziele angielskie, (w razie potrzeby dodać jeszcze wody). Zagotować.
  • 3. Placki składać na pół i podawać z sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy