Placki Konrada

4.5 (174 ocen)

  • 45 min

Pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem natki pietruszki, ziół i czerwonej cebuli. Taką wersję wymyślił mój Mąż Konrad- wielbiciel tego dania.

  • 45 min

Składniki:

  • -1,5 kg ziemniaków
    -2 białe cebule
    -2 jaja
    -2 łyżki mąki pszennej
    -1 czerwona cebula
    -1 pęczek natki pietruszki
    -1 łyżeczka majeranku
    -1 łyżeczka ziół prowansalskich
    -1 łyżka przyprawy uniwersalnej
    -pieprz
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Placki konrada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Połowę ścieramy na tarce o dużych oczkach, a połowę na małych. Odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy startą na małych oczkach białą cebulę oraz posiekaną w drobną kostkę cebulę czerwoną . Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Wbijamy jaja, dodajemy mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy placki i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony (aż ładnie się zrumienią). Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy jeszcze gorące.

Porady

Placki możemy podać bez niczego lub z ulubionymi dodatkami np. z gulaszem czy ze śmietaną i cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować