Placki kalafiorowe z sosem mięsnym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczny i łatwy pomysł na kalafior.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kalafior, 2 łyżki mąki, 2 jaja, sól, olej do smażenia
    Sos: 100g mięsa mielonego, 1-2 łyżeczki mąki, ½ kostki rosołowej

Placki kalafiorowe z sosem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki1 1. Oczyszczony kalafior podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie (gotować około 15 minut). Odlać wodę i pognieść tłuczkiem do ziemniaków, następnie odstawić na 5 minut bez przykrywania, by lekko przestygł. Kalafior wymieszać z mąką i jajami - z tak powstałej masy usmażyć placki. Na patelni podsmażyć mięso mielone (rozdrabniając je drewnianą łyżką). Dodać kostkę rosołowa i 1 szkl wody. Dusić pod przykryciem. Po chwili wlać mąkę rozmieszaną w ½ szkl wody - sos zgęstnieje i będzie już gotowy do podawania z plackami.

Porady

Można sos urozmaicić duszoną cebulką, zieleniną (np. koperek) albo z mięsa przyrządzić sos, jak do Spaghetti bolognese. Placki będą smakować świetnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy