Placki kalafiorowe z sosem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczony kalafior podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie (gotować około 15 minut). Odlać wodę i pognieść tłuczkiem do ziemniaków, następnie odstawić na 5 minut bez przykrywania, by lekko przestygł. Kalafior wymieszać z mąką i jajami - z tak powstałej masy usmażyć placki. Na patelni podsmażyć mięso mielone (rozdrabniając je drewnianą łyżką). Dodać kostkę rosołowa i 1 szkl wody. Dusić pod przykryciem. Po chwili wlać mąkę rozmieszaną w ½ szkl wody - sos zgęstnieje i będzie już gotowy do podawania z plackami.
Porady
Można sos urozmaicić duszoną cebulką, zieleniną (np. koperek) albo z mięsa przyrządzić sos, jak do Spaghetti bolognese. Placki będą smakować świetnie.
Komentarze