Placki i pączki z ziemniaków

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Małgorzata i Piotr Rozpędkowscy z Przemyśla przekonali nas, że z ziemniaków można wyczarować oryginalne dania.

Składniki:

  • Placki:
    ● 1/2 kg ziemniaków
    ● 25 dag mąki
    ● jajko
    ● bułka tarta
    ● olej
    ● sól
    ● pieprz
    Farsz:
    ● 20 dag twarogu
    ● marchewka
    ● czerwona papryka
    ● sól, pieprz
    ● natka pietruszki
    Pączki:
    ● 1 kg mąki
    ● 1/2 kg ziemniaków
    ● 1/2 margaryny
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 10 dag drożdży
    ● 5 jajek
    ● op. cukru waniliowego
    ● olej do smażenia
    ● marmolada do nadziewania pączków

Placki i pączki z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: marchewkę obieramy,
    z papryki usuwamy
    gniazdo nasienne. Warzywa
    gotujemy i drobno kroimy.
    Mieszamy z twarogiem, posiekaną
    natką i przyprawami.
  • 2. Ziemniaki gotujemy, studzimy
    i mielimy. Dodajemy
    mąkę, przyprawy i jajko.
    Wyrabiamy ciasto. Formujemy
    placki i faszerujemy.
    Obtaczamy w bułce i smażymy
    z obu stron.
  • 3. Pączki: ziemniaki gotujemy,
    odcedzamy i ciepłe mieszamy
    z margaryną. Gdy
    ostygną, mielimy. Gotujemy
    1/2 szkl. wody, mieszamy
    z cukrami. Studzimy i dodajemy
    drożdże. Wszystkie
    składniki starannie zagniatamy
    i formujemy pączki. Nadziewamy
    marmoladą i smażymy
    w głębokim oleju.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2010

Komentarze

Podobne przepisy