Placki i pączki z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: marchewkę obieramy,
z papryki usuwamy
gniazdo nasienne. Warzywa
gotujemy i drobno kroimy.
Mieszamy z twarogiem, posiekaną
natką i przyprawami.
2.Ziemniaki gotujemy, studzimy
i mielimy. Dodajemy
mąkę, przyprawy i jajko.
Wyrabiamy ciasto. Formujemy
placki i faszerujemy.
Obtaczamy w bułce i smażymy
z obu stron.
3.Pączki: ziemniaki gotujemy,
odcedzamy i ciepłe mieszamy
z margaryną. Gdy
ostygną, mielimy. Gotujemy
1/2 szkl. wody, mieszamy
z cukrami. Studzimy i dodajemy
drożdże. Wszystkie
składniki starannie zagniatamy
i formujemy pączki. Nadziewamy
marmoladą i smażymy
w głębokim oleju.
Komentarze