Placki dyniowo-ziemniaczane z gulaszem

0 (0 ocen)

Placki ziemniaczane z gulaszem to dość tradycyjne danie, dlatego aby nie było nudnie i monotonnie placuszki wzbogaciłam o dynię:). Dzięki temu zyskały one złocisty kolor i nieco oryginalny smak. Takie placuszki możemy podać z dowolnym sosem, dipem czosnkowym, czy koperkowym.

Składniki:

  • Placki dyniowo- ziemniaczane:
    • 500 gram ziemniaków (waga po obraniu),
    • 500 gram dyni (waga po obraniu),
    • 3 jajka,
    • z cebula,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • sól do smaku,
    • 2-3 łyżki mąki do zagęszczenia masy,
    • olej do smażenia
    Tradycyjny gulasz:
    • 2 duże cebule,
    • 700 gram wieprzowiny,
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
    • olej,
    • ok 0,5 litra bulionu wołowego (może być z kostki),
    • papryka, pieprz, sól do smaku,
    • 0,5 łyżeczki majeranku,
    • 3 liście laurowe,
    • 2 ziela angielskie,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane Gulasz

Placki dyniowo-ziemniaczane z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie ziemniaków 1. Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Gotowe odsączamy na gęstym sitku z nadmiaru płynu. Dynię także ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  • łączenie składników 2. Tak przygotowane składniki umieszczamy w jednej misce. Dodajemy do nich jajka i mąkę.
  • połączone składniki 3. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
  • smażenie 4. Z gotowego ciasta smażymy na rozgrzanym oleju placuszki z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Tak przygotowane podajemy z gulaszem.
  • przygotowanie gulaszu 5. GULASZ: Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę około 2-3 cm. Cebule obieramy, kroimy w piórka i rumienimy na oleju. Do szklistej dodajemy mięso i dokładnie je obsmażamy. Następnie dodajemy koncentrat. Całość podlewamy częścią bulionu, dodajemy przyprawy, przykrywamy i dusimy około 1 godzinę. Co pewien czas uzupełniamy stan płynu. Gdy zabraknie bulionu dodajemy wody. Na koniec dodajemy majeranek. Dzięki dość dużej ilości cebuli gulasz ma odpowiednią konsystencję i nie trzeba go dodatkowo zagęszczać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować