Placki dyniowo - twarogowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Coś dla smakoszy dań z dyni

  • 45 min

Składniki:

  • 500 g dyni
    100 g twarogu
    3/4 szkl mąki
    1 jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    sól, pieprz do smaku
    olej do smażenia

Placki dyniowo - twarogowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię oczyścić, obrać, pokroić w kostkę, dodać 1/4 szkl wody i dusić na wolnym ogniu ok. 10 minut.
  • 2. Po odparowaniu wody dynię pognieść i odstawić do schłodzenia.
  • 3. Do przestudzonej dyni dodać mąkę z proszkiem, twaróg i jajko. doprawić do smaku solą i pieprzem i utrzeć na jednolitą masę.
  • 4. Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką cienkie placki i smażyć na złoty kolor z obu stron.

Porady

Do smaku można dodać ulubione zioła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy