Placki dyniowe z rodzynkami

2 (1 ocen)

  • 30 min

Błyskawiczne do zrobienia na śniadanie lub podwieczorek. Robiąc te placki nie trzeba ubijać piany, nawet mikser nie jest konieczny.

  • 30 min

Składniki:

  • gęste puree z dyni - 100 g
    mąka tortowa - 100 g
    jajko - 1 szt.
    cukier* – 1 łyżka
    olej rzepakowy – 1 łyżka
    proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
    sok z cytryny – 1 łyżka
    ekstrakt z wanilii – 2 łyżeczki
    rodzynki – 3 łyżki
    olej – do smażenia

    DO PODANIA:
    gesty jogurt
    aronia w rumie
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Puree Placki

Placki dyniowe z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalewam wrzącą wodą, a po chwili przelewam je na sitko i zostawiam do dokładnego odsączenia z wody.
  • Placki dyniowe z rodzynkami 2. W misce dokładnie mieszam wszystkie pozostałe składniki. Robię to mikserem lub łyżką. Dodaję osuszone rodzynki i jeszcze raz dokładnie mieszam.
    Na patelni rozgrzewam olej, kładę po łyżce masy i smażę na niezbyt dużym ogniu po około 2 minuty z obu stron. Uważając aby się nie przypaliły.
  • Placki dyniowe z rodzynkami 3. Usmażone odsączam na ręczniku papierowym. Podaję jeszcze ciepłe z jogurtem i aronią w rumie.

Porady

*użyłam mrożonego puree z dyni *ilość cukru można zwiększyć, jeśli lubi się bardziej słodkie placki *gdyby puree z dyni nie było gęste, to można dodać więcej mąki, a jeśli jest zbyt gęste, to można dodać trochę mleka lub jogurtu *z tej porcji wyszło mi 9 placków *jeśli placki będą jadły dzieci, to podajemy je z sokiem lub jogurtem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować