Placki cukiniane z ricottą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tanie danie a z kremowym serkiem ricotta smakuje wyśmienicie.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 cukinie
    4 ziemniaki
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    2 jaja
    około 2 szklanki mąki
    sól
    pieprz
    płaska łyżka vegety
    1 opakowanie serka ricotta

Placki cukiniane z ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie obrać, wykroić środek i drobno zetrzeć. Przełożyć na sito i odcisnąć wodę.
  • 2. Odciśniętą cukinię przełożyć do miski i dodać starte ziemniaki, czosnek, cebule, jaja, vegetę oraz sól i pieprz wg uznania. Dodać mąkę w takiej ilości aby ciasto nie było zbyt rzadkie. Około 2 szklanki.
  • 3. Wszystkie składniki wymieszać i z gotowego ciasta smażyć placuszki.
  • 4. Serek ricotta przełożyć do naczynia i doprawić solą i pieprzem. Na usmażone placuszki nakładać serek.

Porady

Do serka można dodać szczypiorek, a do ciasta na placki często dodaję łyżkę nasionek siemienia lnianego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy