Swą nazwę zawdzięczają nietypowemu połączeniu składników. Świetnie smakują w mroźne zimowe dni (ale nie tylko), dlatego postanowiłam podzielić się tym przepisem z innymi.
1 godz. 30 min
Składniki:
50 dag kapusty kiszonej, 1 duża cebula, sól, pieprz ziołowy, olej do smażenia
Ciasto naleśnikowe: 1 jajko, ½ l mleka, 1 i ½ szklanki mąki (orientacyjnie), pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli
Placki "cudaki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę odciskamy, siekamy i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na gorącym oleju. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe – ubijamy jajko, łączymy wszystkie składniki i mieszamy lub ubijamy w blenderze. Następnie wlewamy ciasto naleśnikowe do kapusty, dodajemy zrumienioną cebulę, przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Smażymy placki z obu stron na rozgrzanym oleju (tak jak placki ziemniaczane). Smacznego!
Komentarze