Placki "cudaki"

4.47 (153 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Swą nazwę zawdzięczają nietypowemu połączeniu składników. Świetnie smakują w mroźne zimowe dni (ale nie tylko), dlatego postanowiłam podzielić się tym przepisem z innymi.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 50 dag kapusty kiszonej, 1 duża cebula, sól, pieprz ziołowy, olej do smażenia
    Ciasto naleśnikowe: 1 jajko, ½ l mleka, 1 i ½ szklanki mąki (orientacyjnie), pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.47 (153 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki "cudaki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę odciskamy, siekamy i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na gorącym oleju. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe – ubijamy jajko, łączymy wszystkie składniki i mieszamy lub ubijamy w blenderze. Następnie wlewamy ciasto naleśnikowe do kapusty, dodajemy zrumienioną cebulę, przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Smażymy placki z obu stron na rozgrzanym oleju (tak jak placki ziemniaczane). Smacznego!

Porady

Można udekorować kleksem śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować