Placki cebulowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Placki mają bardzo ciekawy smak, dość egzotyczny dzięki dodatkowi sosu sojowego, czosnku i cynamonu. Kosztują tyle co nic, a są naprawdę bardzo smaczne. Z mojej porcji wyszło 7 placków, więc ewentualnie przygotujcie je z podwojonej ilości składników.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    3 duże cebule
    2 ugotowane marchewki (np. z rosołu)
    1 jajko
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka ciemnego sosu sojowego
    2 pełne łyżki mąki pszennej
    1 łyżka posiekanego szczypiorku
    Dodatkowo:
    szczypta cynamonu
    pieprz, suszony tymianek
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki cebulowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1suy42y 1. Przygotowanie:
    Cebule kroję w drobną kostkę, przekładam na patelnię z łyżką oleju rzepakowego, lekko solę i pod przykryciem smażę do zeszklenia. Przekładam do miski, dodaję starte na grubej tarce marchewki, dodaję resztę składników. Mieszam dokładnie, doprawiam pieprzem, tymiankiem, ewentualnie solą. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju kładę łyżką okrągłe placuszki, smażę z obu stron na rumiano, przekładam na chwilę na papier do odsączenia. Podaję jako samodzielne danie, np. z gęstym jogurtem, lub jako warzywny dodatek do mięs.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Placki cebulowe

To może cię zainteresować