Placek żywiecki

5 (1 ocen)

  • Średni

Przepis przysłała M. Handerska

  • Średni

Składniki:

  • - cukier: 15 dekagramów
    - cukier puder: 20 dekagramów
    - kasza manna: 2 łyżeczki
    - Jajko: 1 sztuka
    - masło: 20 dekagramów
    - mąka: 0.5 kilograma
    - miód: 15 dekagramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - mleko: 1.5 szklanki
    - soda: 1 łyżeczka
    - rum: 2 łyżki
    - smalec: 10 dekagramów
    - żółtko: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek żywiecki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, miód, smalec, jajko, proszek i sodę (rozpuszczoną w odrobinie wody) łączymy, aż powstanie kruche ciasto. Dzielimy je na 4 części i pieczemy 4 cienkie placki.
  • 2. Mleko zagotowujemy, dodajemy kaszę, gotujemy 10 minut. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem i żółtkiem i dodajemy po łyżeczce ugotowanej kaszy. Kremem przekładamy placki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.51 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Placek żywiecki

To może cię zainteresować