Placek żywiecki

4.51 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiam przyrządzać przysmaki znikające w mgnieniu oka.

Składniki:

  • ● 15 dag cukru
    ● 20 dag cukru pudru
    ● 2 łyżeczki kaszy manny
    ● jajko
    ● 20 dag masła
    ● 1/2 kg mąki
    ● 15 dag miodu
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 1,5 szkl. mleka
    ● łyżeczka sody
    ● 2 łyżki rumu
    ● 10 dag smalcu
    ● żółtko
Wystaw ocenę:

4.51 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek żywiecki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, miód, smalec,
    jajko, proszek i sodę (rozpuszczoną
    w odrobinie wody)
    łączymy, aż powstanie kruche
    ciasto. Dzielimy je na 4 części
    i pieczemy 4 cienkie placki.
  • 2. Mleko zagotowujemy, dodajemy
    kaszę, gotujemy 10
    minut. Studzimy. Masło ucieramy
    z cukrem i żółtkiem
    i dodajemy po łyżeczce ugotowanej
    kaszy. Kremem przekładamy
    placki.

Porady

Rady Marty Handerskiej Możemy do kremu dodać również drylowane wiśnie lub powidła - to na co mamy ochotę. Ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień, gdy skruszeje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować