Placek Zośka

4.5 (197 ocen)

  • 2 godz.

Lekkie ucierane ciasto na każdą okazję.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dkg margaryny
    25 dkg cukru pudru
    25 dkg mąki pszennej
    6 jajek
    1 łyżeczka proszku
    1/2 łyżeczki amoniaku
    cukier waniliowy

    Masa I:
    2 galaretki wiśniowe
    1 słoik drylowanych wiśni
    powidło śliwkowe

    Masa II:
    Snieżka (60 g)
    1/2 l mleka
    1 galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek zośka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: margarynę, cukier puder i cukier waniliowy i żółtka utrzeć. Następnie dodać mąkę z proszkiem i amoniakiem. Na koniec wymieszać z ubitą pianą. Ciasto podzielić na 3 części:
    1- pozostaje białe
    do 2-dodać 2/3 szkl. orzechów
    do 3-dodać 2 łyżki kakao i każdą część upiec osobno.
    Wymiary blaszki to 36x20cm.
  • 2. Masa 1:
    2 galaretki wiśniowe rozpuścić w 2 szkl. wody. Gdy zacznie tężeć dodać 1 słoik drylowanych wiśni. Biały placek smarujemy powidłem i wykładamy tężejąca galaretkę z wiśniami, na to nałożyć placek orzechowy.
  • 3. Masa 2: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szkl. wody i studzimy. Śnieżkę ubić z mlekiem i dodać tężejącą galaretkę. Połowę masy wyłożyć na placek orzechowy. Przykryć kakaowym i wyłożyć resztę masy . Posypać startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować