1.Ciasto: margarynę, cukier puder i cukier waniliowy i żółtka utrzeć. Następnie dodać mąkę z proszkiem i amoniakiem. Na koniec wymieszać z ubitą pianą. Ciasto podzielić na 3 części:
1- pozostaje białe
do 2-dodać 2/3 szkl. orzechów
do 3-dodać 2 łyżki kakao i każdą część upiec osobno.
Wymiary blaszki to 36x20cm.
2.Masa 1:
2 galaretki wiśniowe rozpuścić w 2 szkl. wody. Gdy zacznie tężeć dodać 1 słoik drylowanych wiśni. Biały placek smarujemy powidłem i wykładamy tężejąca galaretkę z wiśniami, na to nałożyć placek orzechowy.
3.Masa 2: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szkl. wody i studzimy. Śnieżkę ubić z mlekiem i dodać tężejącą galaretkę. Połowę masy wyłożyć na placek orzechowy. Przykryć kakaowym i wyłożyć resztę masy . Posypać startą czekoladą.
Komentarze