Placek ziemniaczany z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Placek:
-cebulke kroimy w drobną kostke
-ziemniaki musimy zetrzeć na tarce, po czym odcedzamy przez sitko
-dodajemy wszystkie skladniki wraz z pokrojona cebulka i dokladnie mieszamy
-następnie smazymy na dosyć sporej ilości oleju (wtedy mamy pewność, że bedzie równo usmazony)
-gdy bedzie zloty z obu stron mozemy uzyc reczniczkow papierowych by odsaczyc nadmiar tluszczu
2.Sos:
-podsmazamy cebulke czosnek i pieczarki (wszystko pokrojone w kostke)
-do garnka wlewamy wode, rozpuszczamy kostki rosolowe i dodajemy lisc laurowy wraz z zielem ang
-po kilku minutach wrzucamy do garnka podsmazone pieczarki z czosnkiem i cebulka
-doprawiamy sosem tao-tao sola i pieprzem
-zagęszczamy mąka i śmietaną
Komentarze