Placek ziemniaczany z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smakowity, pieczony placek ziemniaczany , podany z dipem czosnkowym lub ze szczypiorem

  • 60 min

Składniki:

  • 50dag ziemniaków
    2 jajka
    1 ząbek czosnku
    10 dag pieczarek
    2 małe szalotki
    natka pietruszki
    sól, pieprz
    olej do smażenia

    dip ze szczypiorem

    forma okrągła do pieczenia o średnicy 26-27cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placek Dania główne Dip

Placek ziemniaczany z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki umyj, obierz
    2. Zetrzyj na tarce, odstaw
    3. Odciśnij część powstałego płynu
    4. Rozgrzej dużą patelnię i wlej nieco oleju
    5. Na rozgrzanym tłuszczu smaż przez ok. 5 minut ziemniaki stale mieszając
    6. Ziemniaki przełóż do miski
    7. Pokrój drobniutko umyte pieczarki oraz cebulkę
    8. Zeszklij cebulkę na oleju , poczym dodaj posiekany ząbek czosnku i pieczarki i smaż przez kilka minut
    9. Rozgrzej piec do temperatury 170*C
    10. Wysmaruj tłuszczem formę do pieczenia
    11. Do masy ziemniaczanej dodaj pieczarki, jajka, sól, pieprz oraz posiekaną drobniutko
    natkę pietruszki
    12. Bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie składniki
    13. Wyłóż masę do formy i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut- aż wierzch placka lekko się zarumieni
    14. Upieczony placek wyłóż na talerz i pokrój na porcje
    15. Podaj na sałacie przybrany pomidorkami z pikantnym dipem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować