Placek ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tę potrawę jadłem na wakacjach. Udało mi się zdobyć przepis i teraz sam często ją robię.

Składniki:

  • ● 1 kg szpinaku
    ● 30 dag sera feta
    ● 1/2 kg ciasta francuskiego
    ● 30 dag cebuli
    ● 1 szkl. oliwy
    ● 1 szkl. skondensowanego mleka
    ● pęczek koperku
    ● 2 jajka
    ● sól
    ● pieprz

Placek ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak myjemy, kroimy,
    oprószamy solą i zgniatamy,
    by puścił sok. Osączamy
  • 2. Cebule obieramy i kroimy
    w kostkę. Koperek myjemy,
    osączamy i siekamy. Fetę rozdrabniamy.
    Wszystko przekładamy
    do szpinaku. Dodajemy
    mleko, jajka i 3/4
    szklanki oliwy. Doprawiamy
    pieprzem i mieszamy.
  • 3. Ciasto francuskie smarujemy
    z jednej strony oliwą. Połowę
    układamy w wysmarowanej
    oliwą formie, nakładamy
    masę szpinakową i przykrywamy
    pozostałym ciastem.
    Nakłuwamy widelcem. Pieczemy
    godzinę w 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2010

Komentarze

Podobne przepisy