Placek ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić białko od żółtek. W wysokim naczyniu ubić białka, dodać połowę cukru. Żółtka również ubić z resztą cukru. Do żółtek stopniowo dodawać mąkę naprzemian z białkiem. Wszystko dokładnie delikatnie wymieszac łyżką. Masę wylać na wysmarowana tłuszczem i wysypaną mąką blachę o wymierach 20x30cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180stopni przez około 25min.
2.Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę. Do szklanki soku z brzoskwiń wsypać budynie, 4 łyżki cukry i dobrze wymieszać. Do garnka wlać nie całę 3 szklanki soku pomarańczowego. Zagotować a następnie wlać budyń z sokiem, mieszać.
3.Na biszkopt wysypać pokrojone w kostkę brzoskwinie a następnie zalać je budyniem.
4.Dobrze schłodzoną śmietanę wlać do wysokiego naczynia. Miksować do otrzymania gęstej masy. Dodać do niej śmietan-fix i miksować około 3 min. Śmietane wyłożyć na przestudzony budyń.
5.Na śmietanie ułożyć herbatniki jeden przy drugim. tak aby nie było odstępów. Nasaczyć je przestudzoną herbatą z aromatami.
6.Na herbatniki wyłożyć masę krówkową i dokładnie ją rozprowadzić po wszystkich ciastkach.
7.Na patelni rozpuścić masło, wsypać słonecznik, chwilę podgrzać, wsypać cukier i zarumienić. Wyłożyć na masę krówkową.
Komentarze