Placek ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ciasto z dużą ilością śliwek (a mimo to lekkie i bez zakalca), pachnące cynamonem.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - śliwki węgierki: 30 sztuk
    - mąka tortowa: 1.5 szklanki
    - cukier: 1 szklanka
    - jajka: 3 sztuki
    - mleko pełnotłuste: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - masło: 8 dekagramów
    - sól: 1 szczypta
    - cukier waniliowy: 1 łyżka
    - cynamon: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy na kogel mogel z połową cukru, a białka ubijamy na sztywną pianę z drugą płową. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy 2-3 łyżki wrzątku. Mieszamy. Dodajemy mleko, mieszamy łyżką, aż zrobi się kulka. Dodajemy kogel mogel i masło, ponownie mieszamy ciasto drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Do tortownicy (26 cm.) wlewamy ciasto. Na wierzchu układamy 15 przepołowionych i wypestkowanych śliwek. Do środka każdej z nich wsypujemy cukier waniliowy wymieszany z cynamonem. Pieczemy w 160 st ok. 35 minut. Po tym czasie śliwki powinny utonąć w cieście i zostawić niewielkie zagłębienia. W te zagłębienia wkładamy kolejną porcję śliwek i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto do ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować