Placek ze śliwkami

0 (0 ocen)

przepis z 1929 roku

Składniki:

  • Składniki
    ½ kg mąki
    100 gr masła klarownego
    100 gr cukru
    2 jaja
    ¼ litra mleka
    Szczypta soli
    40 gr drożdży
    Do nałożenia:
    1 kg śliwek węgierek
    100 gr cukru
    5 gr cynamonu

Placek ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sporządzamy ciasto drożdżowe z podanych składników, stawiamy w cieple do wyrośnięcia; gdy ciasto jest już dostatecznie wyrośnięte należy je wywałkować do grubości około ¾ cm i położyć na wysmarowanej masłem blasze do placka. Placek smarujemy rozpuszczonym masłem ( lub rozmąconym jajkiem ) i posypujemy cynamonem. Śliwki umyte i bez pestek kroimy na połówki i układamy gęsto, jedna przy drugiej. Zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, pieczemy w temp. 180̊ C aż do zrumienienia się śliwek.

Porady

tylko śliwki węgierki i to w najlepszym gatunku !

Komentarze

Podobne przepisy