Placek zamszowy

4.5 (141 ocen)

  • 40 min

To ciasto ma też inne nazwy - pleśniak, skubaniec a nawet wyszywanka na Ukrainie. Pleśniak zdecydowanie źle się kojarzy jak na nazwę ciasta, skubaniec też, a z wyszywanką nie ma nic wspólnego, no może podobny jest trochę do haftu krzyżykowego.

  • 40 min

Składniki:

  • • 250 g masła
    • 500 g mąki
    • 1 szklanka cukru
    • 5 jajek
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 czubata łyżka kakao
    • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki - ok. 1 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pleśniak Desery

Placek zamszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Przesianą mąkę z proszkiem wymieszać z miękkim masłem pokrojonym na kawałki.
    • Dodać 1/3 szklanki cukru, żóltka, i zagnieść na gładkie ciasto.
    • Ciasto podzielić na 3 części.
    • Do jednej części dodać kakao i wymieszać na jednolity kolor. Schować do zamrażalnika jedną część białą i czarną.
    • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, białe ciasto pokroić na plasterki i wyłożyć nimi dno blaszki, ugniatając aż powstanie gładki spód.
    • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 10 minut.
    • Wyjąć i wyłożyć dżem na ciasto. Na dżem zetrzeć białą część ciasta z zamrażarki.
    • Ubić pianę z białek, dodać cukier i ubijać na sztywną masę.
    • Pianę wyłożyć na ciasto i zetrzeć na wierzch ciemne ciasto.
    • Piec jeszcze 30-40 minut w 180 st.C.
    Po wierzchu można posypać cukrem pudrem.

Porady

Pasuje tutaj każdy dżem o kwaskowym smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować