Placek z winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy
na sztywną pianę. Stopniowo
wsypujemy cukier. Nie
przerywając ubijania, dodajemy
po jednym żółtku, wlewamy
olej i 1/2 szkl. wody.
Wsypujemy mąkę wymieszaną
z proszkiem. Delikatnie
mieszamy. Ciasto wlewamy
do natłuszczonej
bla chy. Pieczemy ok. 20 minut
w temp. 180 °C na złoty
kolor. Studzimy.
2.Galaretki rozpuszczamy w nieco mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu.
Winogrona myjemy
i osuszamy. Przekrawamy
i usuwamy pestki.
3.Masa: 2 szklanki mleka
zagotowujemy z cukrem.
Wlewamy pozostałe mleko
wymieszane z budyniami
i mąką. Mieszając, gotujemy,
aż powstanie gęsta jednolita
masa. Studzimy. Miksujemy
z masłem, aż masa
będzie puszysta.
4.Na biszkopta wykładamy
masę. W masę lekko wciskamy
winogrona. Zalewamy
tężejącą galaretką.
Wkładamy do lodówki, aby
całkiem stężała.
Porady
Aby ciasto apetyczniej wyglądało, oprócz winogron możemy użyć także kilka pokrojonych w kawałki truskawek.
Komentarze