Placek z winogronami

4.99 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 6 osób

Wolny czas uwielbiam spędzać w kuchni. Moja rodzina przepada za tym pysznym ciastem.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Biszkopt: 6 jajek
    ● 1,5 szkl. cukru
    ● 2,5 szkl. mąki
    ● 0,5 szkl. oleju
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    ● 2 budynie śmietankowe
    ● 2 łyżki mąki
    ● kostka masła
    ● 15 dag cukru
    ● 3 szkl. mleka
    ● 1/2 kg jasnych winogron
    ● 2 żółte galaretki
Wystaw ocenę:

4.99 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Placek z winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy
    na sztywną pianę. Stopniowo
    wsypujemy cukier. Nie
    przerywając ubijania, dodajemy
    po jednym żółtku, wlewamy
    olej i 1/2 szkl. wody.
    Wsypujemy mąkę wymieszaną
    z proszkiem. Delikatnie
    mieszamy. Ciasto wlewamy
    do natłuszczonej
    bla chy. Pieczemy ok. 20 minut
    w temp. 180 °C na złoty
    kolor. Studzimy.
  • 2. Galaretki rozpuszczamy w nieco mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu.
    Winogrona myjemy
    i osuszamy. Przekrawamy
    i usuwamy pestki.
  • 3. Masa: 2 szklanki mleka
    zagotowujemy z cukrem.
    Wlewamy pozostałe mleko
    wymieszane z budyniami
    i mąką. Mieszając, gotujemy,
    aż powstanie gęsta jednolita
    masa. Studzimy. Miksujemy
    z masłem, aż masa
    będzie puszysta.
  • 4. Na biszkopta wykładamy
    masę. W masę lekko wciskamy
    winogrona. Zalewamy
    tężejącą galaretką.
    Wkładamy do lodówki, aby
    całkiem stężała.

Porady

Aby ciasto apetyczniej wyglądało, oprócz winogron możemy użyć także kilka pokrojonych w kawałki truskawek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować