Placek z truskawkami

4.5 (195 ocen)

  • 60 min

Bardzo prosty do wykonania. Gdy tylko zaczyna się sezon truskawkowy natychmiast pojawia się na moim stole i nie długo tam gości, ponieważ moje łakomczuchy zaraz go zjedzą.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    6 pełnych łyżek mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 szkl cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    Krem:
    2 szkl mleka
    9 łyżek cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    2 żółtka
    1 całe jajo
    1 kostka masła
    Ponadto:
    1 kg truskawek
    2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z podanych składników pieczemy tradycyjny biszkopt. Rozbijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
    2. Z mleka, cukru i jajek gotujemy budyń, schładzamy.
    3. Masło rozcieramy i dodajemy zimny budyń. Galaretki przygotowujemy wg przepisu, dodając 1 łyżeczkę żelatyny.
    4. Na biszkopt wykładamy krem i układamy na nim truskawki. Całość zalewamy tężejącymi galaretkami.

Porady

Najlepiej układać truskawki, które są w temperaturze pokojowej, a wszystko po to, aby masa się nie zważyła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować