Placek z rurkami chałwowymi

5 (167 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Na pierwszą rocznicę ślubu upiekłam właśnie takie ciasto i uważam że połączenie kwaskowatych jabłek i słodkiej chałwy jest idealne.

Składniki:

  • biszkopt (na blachę 23x38 cm):
    8 jajek
    30 dag cukru
    10 dag mąki pszennej
    10 dag mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    rurki:
    25 dag mąki
    12,5 dag masła
    12,5 dag śmietany
    1 żółtko
    szczypta soli

    masa chałwowa:
    4 żółtka
    4 łyżki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 i 1/2 szkl. mleka
    40 dag masła
    30 dag chałwy waniliowej

    masa jabłkowa:
    2 kg jabłek
    2 galaretki agrestowe
    cukier do smaku

    polewa:
    1/4 kostki masła
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki śmietany
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka żelatyny
    1 łyżka wrzątku
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Placek z rurkami chałwowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, dodać kakao. Mieszać powoli do momentu połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić na dwa blaty.
  • 2. Rurki: wszystkie składniki szybko zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię (min. 2 godz.) Wyjąć, podsypując mąką - rozwałkować, ale bardzo cieniutko. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 -2 cm. Rurkę posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec na jasnozłoty kolor ok. 15 minut w temp. 170-180 stopni. Gorące ściągać z foremek.
  • 3. Masa chałwowa: 3/4 szkl. mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka, mąki. Wlać na gotujące mleko, ugotować budyń. Mieszać energicznie żeby nie powstały grudki. Wystudzić. Masło utrzeć na puch stopniowo dodawać budyń. Dodać pokruszoną chałwę. Dobrze połączyć składniki. Rurki nadziać masą chałwową.
  • 4. Masa jabłkowa: jabłka obrać i zetrzć na tarce o dużych oczkach (po obraniu wyszło mi 1,2 kg jabłek) podsmażyć (od momentu jak zacznie pyrkać jakieś 5-10 minut). W razie potrzeby dodać odrobinę wody (u mnie nie była potrzebna) i cukier do smaku. Należy uważać jednak żeby nie przesłodzić bo jabłka powinny być kwaskowate. Gdy jabłka będą podsmażone dodać 2 suche galareki, dokładnie wymieszać, wystudzić.
  • 5. Polewa: żelatynę rozpuścić w łyżce gorącej wody. W rondelku rozpuścić masło, dodać pozostałe składniki, zagotować (dobrze mieszać żeby nie było grudek) dodać rozpuszczoną żelatynę. Przestygniętą polewą smarować placek.
  • 6. Przełożenie: połowa biszkopta - cienka warstwa masy chałwowej - połowa jabłek - rurki nadziane masą chałwową - druga część jabłek - cienka warstwa masy chałwowej - druga połowa biszkopta - polewa

Porady

Należy pamiętać żeby chałwa i masło miały temperaturę pokojową Użyłam jabłek antonówka i były bardzo kwaśne -musiałam sporo dosłodzić. Użyłam foremek na rurki o długości 9 i 12 cm. Po wyłożeniu na ciasto zostały mi 3 rurki na ciasto wyłożyłam 25. Możemy również kupić gotowe puste rurki i nadziać masą lub kupić rurki chałwowe wtedy należy masła i chałwy dać połowę mniej do kremu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Chałwa Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować